Kuzhina shqiptare, gatimet dhe pijet tradicionale për çdo qytet 0 Komente

Postuar më 16 May 2011 në ora 4:45pm

Kuzhina shqiptare është një përzierje e influencave të kuzhinës turke, asaj ballkanike dhe europiane. Ajo është e njohur për vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft të mirë. Pothuajse çdo krahinë ofron specialitetet e saja të veçanta.
Gatimet
Gatimi i mishit të pjekur, sidomos qingjit dhe përgatija e byrekëve të ndryshëm është e përhapur në të gjithë vendin. Veçanërisht në krahinat e jugut dhe shqipërisë së mesme është i njohur përdorimi në shkallë të gjerë i perimeve dhe zarzavateve, vajit të ullirit, erëzave të ndryshme dhe limonit. Pjatat e peshkut janë të njohura veçanërisht në qytetin e Shkodrës (tava e krapit), Pogradecit (korani me arra dhe lloje të tjera), zona bregdetare e Jonit dhe Adriatikut etj. Në Shqipëri gatuhen ëmbëlsira të shumëllojshme, shumë prej të cilave janë të përbashkëta edhe për vendet e tjera ballkanike dhe Azisë së Vogël (ballkavaja, kadaifi, sheqerparet, ashurja etj). Ndër ëmbëlsirat më tradicionale është ballokumja, e cila gatuhet në qytetin e Elbasanit për festën e Ditës së Verës (14 Mars).
Pijet
Si rrezultat e klimës së përshtatshme mesdhetare Shqipëria është e njohur për kultivimin e rrushit dhe prodhimit e një varieteti verërash të kuqe dhe të bardha. Ndër më të përmendurat janë: Merlot, Kabërnet, Pinot Nero, Kallmet, Shesh i Zi, San Gioveze, Riesling, Shesh i Bardhë etj. Pija më tradicionale alkoolike është rakia e rrushit. Në disa zona të Shqipërisë prodhohet edhe rakia e kumbullës (Korçë, Dibër), ajo e manit (Boboshticë etj). Shqipëria është gjithashtu e njohur edhe për prodhimin e konjakut Skënderbej, i përmendur për shijen dhe aromën e tij. Konjaku shqiptar ka fituar gjithashtu edhe çmime ndërkombëtare. Ndër pijet jo-alkoolike është për tu përmendur boza (një pije freskuese me bazë misrin), e prodhuar në veri të vendit, sidomos në krahinën e Kukësit si dhe rehania, e cila vjen nga lëngu i rrushit dhe është pije tipike e Skraparit.

200 gatimet tradicionale në vend

Shkumë me çokollatë
Sheqerpare
Sallatë me domate e kastraveca
Sallatë jeshile
Sallatë ruse
Sallatë me kungull
Sallatë me panxhar
Sallatë me patate
Sallatë verore
Sallatë me spinaq
Sallatë me speca të pjekur
Sallatë me radhiqe
Sallatë me prodhime deti
Sallatë me lulelakër
Sallatë me lakër të bardhë
Sallatë me endivi
Sallatë frutash me salcë kosi dhe mjaltë
Salcë kosi me mjaltë
Reçel qershie
Qumësht me kafe
Qumësht i rrahur me çokollatë
Qofte të skarës
Përgatitje e trahanasë së gatshme
Pulë me lëng
Pulë e zier
Presh jahni
Peshk i zier
Perimet
Paçja
Paçe plënçi me vezë e limon
Paçe plënçi me salcë
Paçe plënçi
Paçe këmbësh
Paçe koke
Paçe
Patëllxhanë të skuqur
Patëllxhanë të mbushur (imam bajalldi)
Patëllxhani
Patate të ziera me gjalpë
Patate të skuqura me kore mielli
Pastiço me djathë
Pasta me kafe
Pasta akulli me karamel
Pasta akulli me krem e çokollatë
Pasta akulli me krem qumështi
Pasta në akull
Panxhar i kuq turshi
Pandispanjë
Pana
Paluze me fruta të ndryshme
Oshmare korçe
Omëletë me qepë të njoma ose të thata
Omëletë me domate
Omëletë me djathë
Omëletë e thjeshtë
Omleta
Ngastër me miell misri e kungull të njomë
Musaka patate me qepë
Mollë të pjekura
Mjalti
Mishi i zier me barishte
Mishi i skuqur
Midhje jahni
Meze të përziera me sallatë ruse
Meze të kombinuara (antipasta)
Meze me sallatë të stinës
Meze e kombinuar me sallatë jeshile
Mashurka të ziera
Mashurka
Manti Kosovë
Lëpjetë me qepë të skuqura
Lulelakër e skuqur me vezë
Lule kungulli të skuqura
Lule kungulli të mbushura me gjizë
Lista e ëmbëlsirave
Lista e supëve
Lista e sallatave
Lista e perimeve
Lista e nënprodukteve të qumështit
Lista e gjellëve
Lista e brumërave
Limonatë shtëpie
Lakër turshi e grirë
Lakër turshi
Lakër e bardhë e zier
Lakror me miell misri
Lakror me hithra
Kungulleshka të skuqura
Kungulleshka me salcë pesto dhe borzilok të freskët
Kukureci
Kroketa peshku
Kripa
Krepa (petë tigani) me akullore
Krem çokollate
Krem portokall
Krem pastiçerie
Krem me çaj
Krem me luleshtrydhe
Krem me kafe
Krem me gështenja
Krem limon
Krem karamel
Krem i përzier
Krem i ngrirë pjepri
Krem i djegur sipas mënyrës së vjetër
Krem i djegur
Krem anglez
Kotoleta viçi të njomë të skuqura në tigan
Kotoleta dashi të njomë të skuqura në tigan
Komposto molle
Komposto ftoi
Komposto dardhe
Kompekaj
Koktej meksikan me karkaleca
Koktej me vishnje
Koktej frutash
Kek me kos dhe vaj
Kek me fruta dhe arra
Kek
Kastraveca turshi
Kasatë me manaferra
Karota me gjalpë
Kafeja turke
Kafeja shqiptare
Kafe në termus
Kafe në filxhan
Kadaifi
Kabunia
Kabuni me rrush të thatë
Japrak me gjethe rrushi
Hamburger
Grupet e ushqimeve
Gjyvec me patate
Gjellë me shpendë
Gjellë me peshk
Gjellë me mish të grirë
Gjellë me mish
Gjellë me midhje
Gatimi i vezëve
Gatim me kakao
Fërges tirane
Fruta me shllak
Flija
Fli kosove
Fletë kanapeja
Fileta me mbushje spinaqi
Eskallop derri ose viçi në tigan
Domate të mbushura me sallatë ruse
Domate turshi
Dollma me lak
Djath i skuqur
Djathi
Byrek me spinaq
Byrek me domate dhe salmon
Burani
Buka
Bizelja
Bizele me gjalpë
Biskota me qumësht
Biftek me mish të grirë e qepë
Biftek i skarës
Bathët
Bathë të njoma jahni
Bamje jahni
Bamja
Ballokume
Bakllava
Argjinarja
Angjinare me vaj
Akullorja
Akullore me çokollatë
Akullore me portokalle
Akullore me mente
Akullore me luleshtrydhe
Akullore me lajthi
Akullore me kumbulla
Akullore me kos
Akullore me kivi
Akullore me karamel
Akullore me kafe e zabajon
Akullore me kafe
Akullore me fruta pylli
Akullore me banane
Akullore kremi me vanilje
Akullore krem
Akullore korona
Akullore me mandarina
Akullore me limon
Bakllava
Shkumë me çokollatë
Sheqerpare
Eskallop derri ose viçi në tigan
Lulelakër në furrë
Qengj i pjekur në hell
Frikadella me djath
Tavë peshku
Mish dashi në tavë korçe

Lidhje të ngjashme

Komento