Nëse keni shpesh dhimbje koke, energji të ulët dhe pagjumësi, filloni t’i konsumoni sa më parë këto ushqime!

Shumica prej nesh mendojnë se këto simptoma janë rezultat i punës së madhe. Por ato gjithashtu mund të shkaktohen nga nivele të ulëta të magnezit dhe vitaminës K në trupin tuaj.

Çfarë duhet të konsumoni në të tilla raste?
  1. Magnez

Përfitimet:

Magnezi është i përfshirë në të paktën 300 reaksione të ndryshme kimike në trupin tonë. Kjo ndihmon konvertimin e ushqimit në energji dhe krijimin e proteinave të reja nga aminoacidet. Kjo është arsyeja pse përdoret për të lehtësuar ankthin, stresin dhe për të luftuar lodhjen.

Magnezi mund të parandalojë dhimbje koke të shpeshta dhe madje të ndihmojë në trajtimin e migrenës. Mungesa e tij ul nivelet e serotoninës, shkakton që enët e gjakut të ngushtohen dhe ndikon në funksionimin e neurotransmetuesit.

Nivelet e ulëta të magnezit mund të çojnë në depresion dhe pagjumësi.

Burimet

Këtu janë burimet kryesore për të marrë dozën tuaj të përditshme të magnezit:

  • Spinaqi
  • Arrat
  • Orizi kaf
  • Bukë
  • Peshk
  • Mish
  • Avokado
  • Vitamina K
2. Vitamina K

Përfitimet

Vitamina K sintetizon proteinat të cilat janë thelbësore për gjakun dhe për të ndaluar gjakderdhjen. Një mangësi mund të shkaktojë bruhje të tepërt ose gjakderdhje.

Përfitime të tjera të vitaminës K që janë propozuar por nuk janë vërtetuar plotësisht shkencërisht përfshijnë mbrojtje nga kalcifikimi i arterieve dhe valvulave dhe një rrezik i reduktuar i sëmundjes së Alzheimerit dhe kancerit të prostatës.

“Bashkëpunon” me vitaminën D për të çuar kalcium në eshtra dhe për t’i bërë kockat më të forta. Nivelet e ulëta të vitaminës K mund të çojnë në një rritje të rrezikut të thyerjeve.

Burimet

Sasia e rekomanduar ditore (RDA) për vitaminë K ndryshon në varësi të moshës, gjinisë dhe peshës. Megjithatë, një udhëzues i thjeshtë për të rriturit (marrë nga NHS e Britanisë së Madhe) është 0.001mg vitaminë K për çdo 1 kg (2.20 kg) të peshës trupore.

Këtu janë burimet kryesore për të marrë dozën tuaj të përditshme të vitaminës K:

  • Erëza të tilla si trumzë, majdanoz, koriandër, borzilok
  • Perimet me gjethe jeshile si kale, spinaq, zarzavate etj.
  • Sallatë me selino
  • Lakra e brukselit, brokoli dhe lulelakër.
  • Erëza të tilla si piper i kuq, paprika, pluhur djegës dhe kerri.
  • Burime të tjera të mëdha: Asparagu, kopër, turshi, soje, vaj ulliri dhe fruta të thata.

Sigurohuni që të kërkoni këshilla nga mjeku juaj para marrjes së shtojcave të magnezit dhe vitaminës K, pasi përdorimi i tepruar i vitaminës dhe mikroelementit mund të shkaktojë efekte anësore dhe të ndërveprojë me barna të tjera.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Comments

0 comments

4 porosi të rëndësishme që shputat na tregojnë për shëndetin!

Përmes testit të aromës mundësohet diagnostikimi i hershëm i fëmijëve me autizëm?